Aandelen kopen, wanneer is het juiste moment?
Het juiste moment voor aandelen kopen hangt af van verschillende factoren, waaronder marktomstandigheden, economische indicatoren, de waardering van aandelen en je eigen beleggingsstrategie. Hieronder volgt een combinatie van momenten die de doorslag kunnen geven bij aandelen kopen.
Marktomstandigheden en aandelen kopen
De algehele toestand van de aandelenmarkt speelt een cruciale rol in je beslissingen. Let op de aspecten zoals een bull market en een bear market. In een bull market (stijgende markt) kunnen aandelen verder stijgen, maar is er ook een risico op overwaardering. In een bear market (dalende markt) zijn aandelen vaak goedkoper, maar kan het nog langer duren voordat ze herstellen. Correcties en crashes kunnen aankoop momenten zijn. Een correctie (daling van 10-20%) kan een kans bieden om aandelen tegen een lagere prijs te kopen. Na een marktcrash (daling van >20%) liggen er vaak de beste koopkansen, maar alleen als de economie stabiliseert. Bij een bull market wachten op dips en koop kwaliteitsbedrijven met groeipotentieel. Bij een bear market zoeken naar ondergewaardeerde aandelen van bedrijven met sterke fundamentals.
vervolg na advertentie
Economische indicatoren
De macro-economische situatie beïnvloedt de aandelenmarkt sterk. Belangrijke indicatoren om in de gaten te houden zijn bijvoorbeeld rentepercentages, inflatie, werkloosheidscijfers en het consumentenvertrouwen. Lage rentes maken aandelen aantrekkelijker, omdat obligaties en spaarrekeningen minder rendement opleveren. Stijgende rentes kunnen aandelen onder druk zetten, vooral groeiaandelen. Matige inflatie (2-3%) is normaal en vaak gunstig voor aandelen. Hoge inflatie (>5%) kan bedrijven raken door hogere kosten en lagere consumentenuitgaven. Een dalende werkloosheid en hoog consumentenvertrouwen wijzen op een sterke economie en ondersteunen de beurs. Bij lage rente en gematigde inflatie is het vaak een goede periode om te kopen. Bij hoge inflatie en een stijgende rente is het wachten op correcties en zoek naar defensieve aandelen.
Aandelenwaardering
Zelfs in een sterke markt is het belangrijk om aandelen niet te duur te kopen. Gebruik fundamentele analyse om de juiste prijs te bepalen.
Koers-winstverhouding (P/E-ratio)
- Een lage P/E kan wijzen op onderwaardering, maar ook op problemen binnen het bedrijf.
- Een hoge P/E kan duiden op overwaardering, maar ook op sterke groeiverwachtingen.
Koers/boekwaarde (P/B-ratio)
- Handig voor waardeaandelen en financiële sector. Een P/B onder 1 duidt vaak op onderwaardering.
Dividendrendement
- Interessant voor lange termijn beleggers: stabiele dividendaandelen bieden inkomsten en stabiliteit.
- Groei van omzet en winst
- Bedrijven met consistente winstgroei presteren vaak beter op de lange termijn.
Hoe hierop te handelen? Zoek naar ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven, deze hebben vaak goede fundamenten tegen een redelijke prijs. Vermijd extreme waarderingen, te dure aandelen hebben vaak weinig opwaarts potentieel en hebben vaak het risico veel te corrigeren als het sentiment tegen zit.
vervolg na advertentie
Aandelen kopen met technische analyse
Voor kortetermijnbeleggers (en misschien in mindere mate lange termijnbeleggers) kan technische analyse helpen bij het vinden van koopmomenten. Belangrijke indicatoren hierbij zijn steun- en weerstandsniveaus, koop bij een sterke steunzone, waar de prijs vaak omkeert. Moving Averages (50-daags en 200-daags gemiddelde). Als de korte termijn MA boven de lange termijn MA kruist (Golden Cross) dan is dit een koopsignaal. Als de korte termijn MA onder de lange termijn MA kruist (Death Cross) dan is dit een waarschuwingssignaal. RSI (Relative Strength Index), een RSI onder 30 dan is het aandeel is oververkocht, mogelijk een koopkans. RSI boven 70 dan is een aandeel overbought, er is een risico op een correctie. Let op de RSI kan lang onder de 30 of boven de 70 blijven. Hoe kunt u hierop inspelen? Koop bij oversold-condities en steunpunten want dan zijn risico’s vaak beperkt maar let ook op de fundamentele aspecten van het bedrijf. Vermijd kopen bij pieken, zoals een RSI van (ruim) boven de 70, wacht op een pullback.
Psychologie van de markt
Sentiment en emotie spelen een grote rol in de aandelenmarkt. Contrair beleggen is tegen de massa in gaan. Wanneer iedereen pessimistisch is, kunnen er koopkansen ontstaan. Als iedereen euforisch is, kunnen aandelen juist overgewaardeerd zijn. De Fear and Greed Index kan een signaal afgeven, bij extreme angst (fear) kunnen koopmomenten ontstaan. Bij extreme hebzucht (greed) is het mogelijk tijd om winsten te nemen. Koop dus in tijden van angst, wanneer anderen panikeren, ontstaan er vaak de beste kansen. Wees voorzichtig bij extreme euforie, overwaardering kan leiden tot crashes.
Conclusie: wanneer aandelen kopen?
Een goed moment om aandelen te kopen hangt af van een combinatie van factoren:
Tijdens correcties of crashes, vooral als de economie gezond blijft.
Wanneer de waardering aantrekkelijk is, op basis van fundamentele analyse.
Bij een bull market na een dip, om mee te liften op verdere groei.
Wanneer economische indicatoren gunstig zijn, zoals lage rente en matige inflatie.
Bij positieve technische signalen, zoals steunpunten en oversold-condities.
Wanneer de markt pessimistisch is, omdat dat vaak koopkansen biedt.
Wil je langetermijnbeleggen? Dan is DCA (Dollar-Cost Averaging) een veilige strategie: koop periodiek aandelen, ongeacht de marktconditie, om prijsschommelingen te dempen.