Opinie

Beleggen in koper, welke aandelen zijn interessant?

De afgelopen maanden heeft het beleggen in koper een aantal beleggers een mooi rendement gegeven. Onderstaande grafiek laat de koperprijs zien over de laatste 3,5 jaar. Het is niet een populaire sector om in te beleggen al geeft het wel kansen met het oog op vele toepassingen van dit metaal. Een belangrijke toepassing is die voor verduurzaming en de energietransitie. Laten we eerst een blik werpen op de toepassingen en hierna volgen een aantal aandelen waarmee u (indirect) kunt beleggen in koper.

Koperprijs vanaf 2021
Koperprijs vanaf 2021

Waar gebruikt men koper vooral voor?

Koper wordt voor diverse toepassingen gebruikt vanwege zijn uitstekende geleidbaarheid, corrosiebestendigheid en verwerkbaarheid. Enkele van de belangrijkste toepassingen van koper zijn hieronder genoemd.

Elektrische bedrading en kabels. Koper is een uitstekende geleider van elektriciteit en wordt daarom veel gebruikt in elektrische bedrading en kabels voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen.

Elektronica. Veel elektronische componenten, zoals printplaten en connectoren, maken gebruik van koper vanwege zijn geleidende eigenschappen.

Bouwsector. Koper wordt gebruikt in sanitair (waterleidingen), dakbedekking, en gevelbekleding vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen corrosie.

Transport. In de auto-industrie wordt koper gebruikt in elektrische systemen, motoren en radiatoren. Ook in de luchtvaart en spoorwegen vindt men koper terug in diverse toepassingen.

Industriële machines. Koper en koperlegeringen worden gebruikt in allerlei machines en apparatuur vanwege hun thermische en elektrische eigenschappen.

Huishoudelijke apparaten. Veel huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en airconditioners, bevatten koper in hun motoren en bedrading.

Deze toepassingen maken koper tot een essentieel metaal in tal van industrieën. Met name in de verduurzaming van ons dagelijks leven maar ook de energietransitie zal koper een belangrijke rol blijven spelen. De vraag is dan ook of beleggen in koper de afgelopen maanden vooral lucratief was of dat dat ook de komende jaren nog zal zijn.

vervolg na advertentie


Beleggen in koper met behulp van aandelen

Wellicht de meest eenvoudige manier om te beleggen in koper kan via beleggen in aandelen. Complexe financiële instrumenten worden in dit artikel niet uitgelicht. In plaats hiervan hebben wij een opsomming gemaakt van bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van koper. U kunt dus bijna direct beleggen in koper via onderstaande aandelen.

De grootste beursgenoteerde bedrijven in de koperindustrie zijn voornamelijk mijnbouwbedrijven die betrokken zijn bij de exploratie, winning en productie van koper. Hieronder staan enkele van de meest prominente bedrijven.

BHP Group, gevestigd in Australië, is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en produceert aanzienlijke hoeveelheden koper, naast andere grondstoffen zoals ijzererts en petroleum.

Rio Tinto, ook gevestigd in Australië, is één van de grootste mijnbouwbedrijven wereldwijd en een belangrijke producent van koper, evenals aluminium, ijzererts, en andere metalen.

Glencore is een Zwitsers bedrijf en is één van de grootste mijnbouw- en grondstoffenhandelaren ter wereld. Glencore heeft een aanzienlijke koperproductiecapaciteit en bezit meerdere koperprojecten wereldwijd.

vervolg na advertentie


Freeport-McMoRan is gevestigd in de Verenigde Staten. Freeport-McMoRan is één van de grotere koperproducenten wereldwijd, met grote mijnen in de VS, Indonesië, en Zuid-Amerika.

Anglo American is een Brits bedrijf. Het is één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en heeft aanzienlijke koperproductiecapaciteiten, met operaties in Afrika, Zuid-Amerika en Australië.

Southern Copper Corporation. Eén van de grootste koperproducenten in de wereld. Southern Copper is gevestigd in Mexico en heeft grote mijnbouwactiviteiten in Peru en Mexico.

Antofagasta is gevestigd in Chili, het bedrijf is een belangrijke speler in de koperindustrie, met grote mijnbouwoperaties in Chili.

Samenvattend

Deze bedrijven spelen een cruciale rol in de wereldwijde koperproductie en beïnvloeden de koperprijzen op de internationale markten. Let op dat koper behoorlijk cyclisch en dus afhankelijk is van de toestand van de wereldeconomie. Bovenstaande aandelen van bedrijven zijn een kleine greep uit de mogelijkheden van kunnen beleggen in koper. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent koper volg dan het onderwerp op het forum.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren