Opinie

Beleggen in pennystocks, de koers is vaak al een waarschuwing

Beleggen in pennystocks is bij een klein deel van de beleggers populair omdat het soms voor een snelle winst kan zorgen. Echter een snelle (hoge) winst gaat natuurlijk gepaard met de nodige risico’s en in veel gevallen kan er niet gesproken worden van beleggen maar eerder van speculeren. De koers zegt vaak natuurlijk al veel over een aandeel en dus het bedrijf. Het is niet voor niks dat een aandeel afzakt tot de status pennystock, dan is er vaak meer aan de hand.

vervolg na advertentie


Beleggen in een pennystock, wat is een pennystock?

Een pennystock is een aandelenbeleggingsterm die wordt gebruikt om te verwijzen naar aandelen van kleine bedrijven die doorgaans worden verhandeld tegen een lage prijs. Dit is doorgaans voor minder dan één euro of dollar per aandeel. Deze aandelen worden hebben meestal geen notering in een hoofdindex. In België en Nederland staan ze vaak bij de kleinste en minst verhandelde aandelen van de beurs. In de VS worden ze vaak verhandeld op de zogenaamde “over-the-counter” (OTC) markt. Dit in plaats van op de grote beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ.

Pennystocks worden vaak beschouwd als risicovolle beleggingen vanwege hun volatiliteit. Daarnaast zijn het aandelen van meestal kleinere bedrijven met minder bewezen trackrecords en lagere liquiditeit. Hoewel sommige beleggers pennystocks zien als een kans om snel winst te maken vanwege de hoge volatiliteit, kunnen ze ook aanzienlijke verliezen met zich meebrengen als gevolg van de onvoorspelbaarheid en het gebrek aan informatie over de bedrijven die ze uitgeven.

vervolg na advertentie


Voorbeelden van pennystocks

Hier werd een artikel geschreven over beleggen in pennystocks en dan specifiek over het Franse aandeel Hopium. Dit ging over een vertienvoudiging van de koers in ongeveer één dag tijd. Toepasselijk was hierbij de naam en term Hopium, beleggers raakten verblind door de stijging. Risico’s werden vermeden en binnen enkele weken stond de koers nog maar op circa 15 procent van die tijdelijke top.

Op de Belgische beurs zijn diverse pennystocks te vinden maar de namen die de laatste tijd vooral in het nieuws kwamen zijn Oxurion, Mithra en sinds vandaag ook Agfa-Gevaert. Bij Oxurion en Mithra speelden vooral mee dat er te weinig inkomsten zijn waardoor de bedrijven zonder nieuwe kapitaalinjecties niet kunnen voortbestaan. Door die kapitaalinjecties en de daarbij horende uitgifte van nieuwe aandelen ontstaat er verwatering. Recent gaf Oxurion nog 1,5 miljard nieuwe aandelen uit aan 0,0002 euro om 300.000 euro op te kunnen halen. Vaak duiken ook dezelfde geldschieters op zoals Negma en Atlas. In Frankrijk is dit een bekender fenomeen en noemt men deze equity-line ook wel OCA of een afgeleide term. Wanneer deze signalen komen is het vrijwel altijd het begin van het einde voor het aandeel.

Beleggen in pennystocks kan winstgevend zijn

De risico’s zijn dus groot maar dat wil niet zeggen dat er niks aan verdiend kan worden. Mocht u dan toch interesse hebben in het beleggen in pennystocks beperk dan de investering en lees ook eerst in wat de geschiedenis van het bedrijf is. Het is nooit zomaar dat een aandeel een pennystock wordt.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren