Opinie

Beste beleggingen van de laatste 100 jaar, een kleine selectie

Het is belangrijk op te merken dat de rendementen van verschillende beleggingen sterk kunnen variëren afhankelijk van de periode waarin ze worden geanalyseerd. Wat de afgelopen 100 jaar als de beste beleggingen werden beschouwd, kan sterk verschillen van wat de komende 100 jaar zal zijn. Historisch gezien zijn enkele van de meest renderende beleggingen echter onder meer:

  • Aandelen: Aandelen hebben op lange termijn doorgaans solide rendementen opgeleverd. Beursindexen zoals de S&P 500 in de Verenigde Staten hebben historisch gezien een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 7-10%.
  • Vastgoed: Investeringen in onroerend goed, zoals residentieel of commercieel vastgoed, hebben over lange perioden aantrekkelijke rendementen opgeleverd. Dit kan variëren afhankelijk van locatie en timing.

vervolg na advertentie


  • Obligaties: Staatsobligaties en bedrijfsobligaties hebben historisch gezien stabiele rendementen opgeleverd, zij het meestal lager dan aandelen op lange termijn. Obligaties worden doorgaans ook als defensiever gezien en zullen in slechte tijden meestal ook minder waarde verliezen dan aandelen.
  • Goud: Goud wordt vaak gezien als een veilige haven en heeft in tijden van economische onzekerheid goede rendementen opgeleverd. Recent werden zowel in dollar als euro nieuwe records bereikt voor de goudprijs.
Goudprijs laatste 100 jaar in dollar per troy ounce
Goudprijs laatste 100 jaar in dollar per troy ounce
  • Technologieaandelen: In de afgelopen paar decennia hebben technologieaandelen, met name in de technologiesector en internetbedrijven, indrukwekkende rendementen opgeleverd. Deze rendementen zijn soms zo indrukwekkend dat er veel voorbeelden zijn van aandelen die vertienvoudigden in een periode van (nog geen) 10 jaar.

Beste beleggingen, geen garantie voor de toekomst

Het is belangrijk op te merken dat rendementen in de financiële markten afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder economische omstandigheden, politieke gebeurtenissen en marktsentiment. Daarom is het verstandig om diversificatie in uw beleggingsportefeuille te overwegen. Vooral om risico’s te spreiden en niet te veel afhankelijk te zijn van het verleden om toekomstige rendementen te voorspellen. Het raadplegen van een financieel adviseur of het doen van gedegen onderzoek voordat u investeringsbeslissingen neemt, is altijd verstandig. De beste beleggingen over de laatste 100 jaar hoeven niet perse de beste beleggingen te zijn voor de komende 100 jaar.

Meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren