Uncategorized

De meest gebruikte aandelenorders op een rij en toegelicht

Er zijn verschillende soorten aandelenorders die beleggers kunnen gebruiken om aandelen te verhandelen. De meeste beleggers kennen natuurlijk de limietorder of de marketorder maar er zijn er nog meer. Sommige orders kunnen u zelfs beschermen tegen grotere verliezen. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende aandelenorders opgesomd.

vervolg na advertentie


Bekende aandelenorders

Market Order (Marktorder). Een market order is een order om een effect onmiddellijk tegen de huidige marktprijs te kopen of verkopen. Het belangrijkste kenmerk is snelheid, maar de exacte uitvoeringsprijs kan variëren. De order zal worden uitgevoerd tegen de eerst mogelijke prijsvorming. Een andere benaming voor marketorder is ook wel eens bestensorder.

Limit Order (Limietorder). Een limietorder is een order om een effect te kopen of verkopen tegen een specifieke prijs (of beter). Deze order wordt alleen uitgevoerd tegen de opgegeven prijs of een betere prijs.

Stop Order (Stoporder). Een stop order wordt geactiveerd wanneer de marktprijs een vooraf bepaalde stopprijs bereikt. Het wordt vaak gebruikt om verliezen te beperken of winsten te beschermen. Zodra de stopprijs is bereikt, wordt de order een market order.

Stop-Limit Order (Stop-limietorder). Dit is vergelijkbaar met een stop order, maar in plaats van het omzetten in een market order wanneer de stopprijs is bereikt, wordt het een limietorder. Het biedt meer controle over de uitvoeringsprijs, maar er is geen garantie dat de order wordt uitgevoerd.

vervolg na advertentie


Geavanceerde aandelenorders

Trailing Stop Order (Volgstoporder). Een trailing stop order is een stop order die automatisch wordt aangepast aan de stijging van de marktprijs. Het helpt beleggers om winsten vast te houden terwijl ze bescherming bieden tegen neerwaartse bewegingen.

All-or-None Order (Alles-of-nietsorder). Een alles-of-nietsorder is een instructie waarbij alle aandelen van een bepaalde transactie tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd, anders wordt de order geannuleerd.

Fill-or-Kill Order (Vul-of-vervalorder). Een fill-or-kill order vereist dat de gehele order onmiddellijk wordt uitgevoerd, anders wordt de hele order geannuleerd.

Good ’til Cancelled Order (Geldig tot geannuleerd order). Een good ’til cancelled order blijft actief totdat de belegger besluit deze te annuleren of totdat deze wordt uitgevoerd.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk type order werkt en wanneer het passend is om ze te gebruiken. Dit is afhankelijk van de beleggingsstrategie en de marktomstandigheden. Het verkeerd toepassen van een order kan nadelig werken zo kunt u effecten kopen tegen een hogere prijs dan de bedoeling was. Andersom werkt hetzelfde, effecten kunnen ook tegen een lagere prijs worden verkocht dan de bedoeling was.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren