Opinie

Fear and Greed index toegelicht

De Fear and Greed Index (Angst- en Gierigheidsindex) is een meetinstrument dat wordt gebruikt om het sentiment van beleggers op de financiële markten te meten. Het is ontworpen om inzicht te geven in de emoties en psychologie die de marktbewegingen beïnvloeden. Op de website van CNN is de actuele stand van deze graadmeter te zien net als de actuele componenten die tot deze graadmeter leiden.

De Fear and Greed Index houdt rekening met verschillende factoren en indicatoren om het sentiment van beleggers te beoordelen. Deze factoren omvatten zaken als marktvolatiliteit, handelsvolumes, enquêtes onder beleggers, het aantal nieuwe hoogte- en dieptepunten op de markt, de verhouding tussen stijgende en dalende aandelen, en de verhouding tussen put- en callopties.

De index varieert op een schaal van 0 tot 100. Een waarde dichter bij 0 geeft aan dat er sprake is van extreme angst onder beleggers, wat kan duiden op een oververkochte markt. Aan de andere kant geeft een waarde dichter bij 100 aan dat er sprake is van extreme gierigheid, wat kan duiden op een overgekochte markt.

Het idee achter de Fear and Greed Index is dat markten vaak worden beïnvloed door emoties. Wanneer beleggers angstig zijn, kunnen ze beslissingen nemen op basis van paniek en verkopen, wat kan leiden tot dalende markten. Aan de andere kant, wanneer beleggers gretig zijn, kunnen ze de markt overkopen en de prijzen opdrijven.

Het is belangrijk op te merken dat de Fear and Greed Index slechts één van de vele hulpmiddelen is die beleggers kunnen gebruiken om marktsentiment te analyseren. Het moet altijd worden beschouwd als een aanvulling op andere fundamentele en technische analysemethoden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

vervolg na advertentie


Opbouw van de Fear and Greed index

Zoals hierboven aangegeven is de Fear and Greed index gebouwd op basis van een aantal indicatoren. Elke indicator weegt mee in de graadmeter en elke indicator lichten wij hieronder verder toe.

Marktmomentum – Het is handig om te kijken naar de niveaus van de aandelenmarkten in vergelijking met waar ze de afgelopen maanden waren. Wanneer de S&P 500 boven zijn voortschrijdend of voortschrijdend gemiddelde van de voorgaande 125 handelsdagen staat, is dat een teken van positief momentum. Maar als de index onder dit gemiddelde ligt, toont dit aan dat beleggers voorzichtig worden. De Fear & Greed Index gebruikt een vertragend momentum als signaal voor angst en een groeiend momentum voor hebzucht.

Sterkte van de index – Een paar grote aandelen kunnen de rendementen voor de markt scheeftrekken. Het is belangrijk om ook te weten hoeveel aandelen het goed doen versus degenen die het moeilijk hebben. Dit toont het aantal aandelen op de NYSE op de hoogste niveaus in 52 weken in vergelijking met die op de dieptepunten in 52 weken. Als er veel meer hoogte- dan dieptepunten zijn, is dat een bullish teken en duidt het op hebzucht.

Draagkracht van aandelen – De aandelenmarkten bestaan uit duizenden aandelen. En op een willekeurige dag kopen en verkopen investeerders ze actief. Deze maatstaf kijkt naar het aantal of het volume van aandelen op de NYSE die stijgen in vergelijking met het aantal aandelen dat daalt. Een laag (of zelfs negatief) getal is een bearish teken. De Fear & Greed Index gebruikt een afnemend handelsvolume als signaal voor Fear.

Put- en callopties – Opties zijn contracten die beleggers het recht geven om aandelen, indexen of andere financiële effecten te kopen of verkopen tegen een overeengekomen prijs en datum. Puts zijn de optie om te verkopen, terwijl calls de optie zijn om te kopen. Wanneer de verhouding tussen puts en calls stijgt, is dat meestal een teken dat beleggers nerveuzer worden. Een ratio boven de 1 wordt als bearish beschouwd. De Fear & Greed Index gebruikt een bearish optieratio als signaal voor Fear.

Volatiliteit van de markt – De meest bekende maatstaf voor het marktsentiment is de CBOE Volatility Index of VIX. De VIX meet verwachte prijsschommelingen of volatiliteit in de S&P 500 Index-opties in de komende 30 dagen. De VIX daalt vaak op dagen dat de bredere markt stijgt en stijgt wanneer de aandelen dalen. Maar de sleutel is om de VIX in de loop van de tijd te bekijken. Het is meestal lager in bullmarkten en hoger wanneer de beren de touwtjes in handen hebben. De Fear & Greed Index gebruikt toenemende marktvolatiliteit als signaal voor Fear.

Vlucht naar veilige havens – Aandelen zijn risicovoller dan obligaties. Maar het rendement voor beleggen in aandelen op de lange termijn is doorgaans hoger. Toch kunnen obligaties gedurende korte perioden beter presteren dan aandelen. Deze vlucht naar veilige havens toont het verschil tussen staatsobligaties en aandelenrendementen over de afgelopen 20 handelsdagen. Obligaties doen het beter als beleggers bang zijn. De Fear & Greed Index gebruikt de toenemende vraag naar veilige havens als signaal voor Fear.

Vraag naar rommel-obligaties – Junk bonds (ook wel rommel-obligaties genoemd) hebben een hoger risico op wanbetaling in vergelijking met andere obligaties. Obligatierendementen – of het rendement dat u krijgt als u in een obligatie belegt – dalen als de koersen stijgen. Als beleggers hunkeren naar junk bonds, dalen de rendementen. Evenzo stijgen de opbrengsten wanneer mensen verkopen. Dus een kleiner verschil (of spreiding) tussen rendementen voor junk-obligaties en veiligere staatsobligaties is een teken dat beleggers meer risico nemen. Een grotere spreiding toont meer voorzichtigheid. De Fear & Greed Index gebruikt de vraag naar junk-obligaties als signaal voor hebzucht.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren