Goudkoers op record, hoe + waarom goud kopen?
Met de goudkoers op recordhoogte is het een terechte vraag of goud kopen nog steeds verstandig is. Goud kopen doet men om meerdere redenen. De één wil diversificatie in de beleggingen en de ander wil een stukje bescherming tegen bijvoorbeeld inflatie of een recessie. Wat betreft die laatste punten is het vooral een veilige haven willen opzoeken in tijden van economische tegenspoed. Onderstaande grafiek laat de goudkoers in euro’s over de laatste vijf jaar zien.
Is goud een veilige haven?
Goud heeft een intrinsieke waarde en is een tastbare activa die niet afhankelijk is van het vertrouwen in banken, overheden of andere financiële instellingen. Het wordt daarom vaak gezien als een veilige haven waarin beleggers hun vermogen kunnen parkeren om zich te beschermen tegen economische en politieke onzekerheid.
De goudkoers is niet volledig immuun voor prijsschommelingen en risico’s Toch wordt het toch vaak beschouwd als een belangrijk onderdeel van een diversificatiestrategie voor beleggers die hun portefeuilles willen beschermen tegen risico’s en volatiliteit op de financiële markten.
vervolg na advertentie
Inspelen op de goudkoers
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud, hier zijn enkele opties:
- Fysiek goud: Je kunt fysiek goud kopen in de vorm van gouden munten of baren. Dit kun je doen bij een juwelier, munthandelaar of bij een online verkoper van edelmetalen. Het fysieke goud kan worden opgeslagen in een kluis of beveiligde opslag.
- Goud-ETF’s: Een goud-ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds dat belegt in goud en de prestaties van de goudprijs volgt. Goud-ETF’s worden verhandeld op de beurs en je kunt hierin beleggen via een online broker.
- Goudmijnaandelen: Een andere manier om te beleggen in goud is door het kopen van aandelen van goudmijnbedrijven. Deze bedrijven delven goud en de aandelenkoersen zijn vaak gerelateerd aan de prijs van goud.
- Goud-futures: Futures zijn contracten waarbij je in de toekomst goud kunt kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Dit is een risicovollere manier van beleggen in goud en wordt voornamelijk gebruikt door professionele beleggers.
- Een turbo op de goudprijs: een turbo is een hefboomproduct en hiermee kun je inspelen op tal van onderliggende waarden. Zo kan de onderliggende waarde een aandeel, index, grondstof of een edelmetaal zoals goud zijn. In het geval van de goudkoers en een turbo met een hefboom van twee zal een turbo long tweemaal zo hard stijgen als de goudkoers stijgt maar ook tweemaal zo hard dalen als de goudprijs daalt.
Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in goud risico’s met zich meebrengt en dat de goudprijs kan fluctueren. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je besluit te beleggen in goud en om een goed begrip te hebben van de risico’s en potentiële voordelen. Daarnaast is het altijd verstandig om advies te vragen aan een financieel adviseur voordat je begint met beleggen in goud.