Opinie

Goudprijs breekt records, wat zijn de (mogelijke) aanjagers?

De goudprijs breekt de laatste weken en maanden records maar wat zijn de (mogelijke) aanjagers? Er zijn diverse redenen die de goudprijs omhoog kunnen jagen. Een belangrijke factor is het monetaire beleid van centrale banken zoals de FED of ECB. Dit zijn respectievelijk de centrale banken van de VS en de EU. Onzekerheid kan ook invloed hebben op de goudprijs omdat goud als veilige haven wordt gezien. Laten we eens kijken naar hoe een renteverlaging de goudprijs kan beïnvloeden met wat meer context en voorbeelden.

vervolg na advertentie


Goudprijs, inflatie en rentevoeten

Wanneer een centrale bank de rentetarieven verlaagt, kan dit leiden tot lagere reële rentevoeten (dat wil zeggen, de rente gecorrigeerd voor inflatie). Beleggers zullen dan op zoek gaan naar activa die bescherming bieden tegen inflatie, zoals goud. Bijvoorbeeld, als de inflatieverwachting stijgt, maar de rente laag blijft, wordt goud aantrekkelijker omdat het een waarde behoudt die niet wordt aangetast door inflatie.

Devaluatie van valuta

Een renteverlaging kan de waarde van een valuta zoals de dollar of euro verlagen, omdat lagere rentetarieven het minder aantrekkelijk maken om die valuta aan te houden. Wanneer de waarde van valuta daalt, stijgt vaak de vraag naar goud als een veilige haven om vermogen te beschermen. Bijvoorbeeld, als de Amerikaanse Federal Reserve de rente verlaagt, kan dit leiden tot een verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta’s, wat op zijn beurt de goudprijs in dollars kan doen stijgen.

vervolg na advertentie


Beleggerssentiment, risicobereidheid en de goudprijs

Een renteverlaging kan ook het algemene beleggerssentiment beïnvloeden. In tijden van economische onzekerheid of dalende markten, kunnen beleggers hun toevlucht nemen tot veilige havens zoals goud, wat de vraag naar goud kan stimuleren en de prijs ervan kan opdrijven. Bijvoorbeeld, tijdens de financiële crisis van 2008 daalde de rente sterk en steeg de goudprijs aanzienlijk, omdat beleggers op zoek waren naar bescherming tegen marktvolatiliteit.

Samenvattend

Kortom, er zijn diverse (mogelijke) aanjagers die de goudprijs kunnen verhogen. Zo kan een renteverlaging verschillende factoren in gang zetten die de vraag naar goud stimuleren, waardoor de prijs stijgt. Dit maakt goud vaak een aantrekkelijke belegging in tijden van economische onzekerheid of wanneer inflatieverwachtingen toenemen. Die onzekerheid lijkt er momenteel niet te zijn op de beurs echter met records voor veel indexen is een logische stap naar goud snel gemaakt.

Volg meer over goud en beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren