Opinie

De grootste bubbels in de financiële geschiedenis, een top vijf

In de geschiedenis van financiën zijn er momenten geweest waarop hebzucht en irrationele exuberantie hebben geleid tot spectaculaire marktontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot het barsten van enorme bubbels. Deze momenten van financiële euforie, bekend als ‘bubbels’, hebben zich door de eeuwen heen voorgedaan en hebben vaak verstrekkende gevolgen gehad voor de economieën en samenlevingen waarin ze plaatsvonden. Van de tulpenmanie in 17e-eeuws Nederland tot de dot-com bubbel van de late 20e eeuw. Deze historische episodes bieden fascinerende inzichten in de menselijke aard. Kenmerken als de kracht van massapsychologie en de risico’s van speculatie kwamen samen. Laten we een duiken nemen in enkele van de grootste bubbels die ooit de financiële wereld hebben gekenmerkt.

vervolg na advertentie


Bubbels van eeuwen geleden

De Nederlandse tulpenmanie (1634-1637) is één van de bekendste bubbels in de historie. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland bereikten tulpenbollen een buitensporig hoge waarde. Speculanten kochten en verhandelden tulpenbollen voor exorbitante prijzen. Dit was vaak zelfs vele malen het jaarsalaris van een gewone arbeider. De bubbel barstte in februari 1637 toen de prijzen plotseling instortten, waardoor veel speculanten hun investeringen verloren.

De Zuidzeebubbel (1719-1720) is misschien minder bekend dan de tulpenbubbel maar behoort toch tot de grootste bubbels ooit. De Zuidzeebubbel was een financiële zeepbel in Groot-Brittannië, geassocieerd met de Zuidzee Company. De onderneming kreeg exclusieve handelsrechten met Zuid-Amerika in ruil voor het overnemen van een aanzienlijk deel van de Britse staatsschuld. De aandelenkoersen stegen snel, maar het bedrijf kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Dit leidde tot een plotselinge daling van de aandelenkoersen en financiële verliezen voor veel investeerders.

vervolg na advertentie


Recente bubbels

De internetbubbel ofwel dot-com-bubbel (late jaren 1990 – begin 2000). Tijdens het internettijdperk werden veel internetgerelateerde bedrijven opgericht met hoge verwachtingen van toekomstige winst.  Ondanks het feit dat ze vaak geen winst maakten maar juist veel geld verbranden. Beleggers stuwden de aandelenkoersen van deze bedrijven tot onrealistische hoogten. Toen bleek dat veel van deze bedrijven niet levensvatbaar waren, crashten de aandelenkoersen, waardoor investeerders grote verliezen leden.

In de late jaren 1980 ervoer Japan een ongekende economische bloei, waarbij aandelenkoersen en vastgoedprijzen exponentieel stegen. Deze stijging was gebaseerd op speculatie en het geloof dat de Japanse economie eeuwig zou blijven groeien. Toen de zeepbel uiteenspatte, leidde dit tot een decennium van economische stagnatie en deflatie in Japan, bekend als het “verloren decennium”. Dit wordt ook wel de Japanse zeepbel genoemd.

De crypto-bubbel (afgelopen decennium) is één van de jongste bubbels. Met de opkomst van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum in het afgelopen decennium hebben beleggers enorme winsten gemaakt. De waarde van digitale activa steeg snel maar het venijn zat vooral in minder bekende cryptovaluta. De stijgingen werden vaak aangedreven door speculatie en FOMO (Fear of Missing Out). In verschillende gevallen zijn de prijzen van met name de kleine cryptocurrencies snel gedaald. Hierdoor verloren investeerders grote sommen geld. Hoewel cryptovaluta recentelijk weer een opmars lijkt te maken kon er wel worden gesproken van een crypto-bubbel.

Lessen geleerd?

Of beleggers hun lessen hebben geleerd is maar de vraag. Een deel van de beleggers zullen extreme koersstijgingen vermijden omdat ze weten dat bubbelvorming vaak kan uitmonden in grote verliezen. Een deel van de beleggers laat zich meeslepen en blijven in ontkenning tot zij met de neus op de feiten worden gedrukt. Het kan ook een bewuste (korte termijn) beleggingsstrategie zijn om juist wel in te spelen op bubbels. Het is dan wel belangrijk om alert te zijn en op tijd winst te nemen. In ieder geval kan men leren van de lessen die ze ons bieden over hebzucht, angst en de cyclus van marktmanie.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren