Uncategorized

Hoe de Shiller PE-ratio kan helpen met beleggen

De Shiller PE-ratio is een maatstaf voor de waardering van de aandelenmarkt. Deze term staat ook wel bekend als de cyclically adjusted price-to-earnings ratio (CAPE). Het is ontwikkeld door de Nobelprijswinnende econoom Robert Shiller en het is een aangepaste versie van de traditionele PE-ratio.

vervolg na advertentie


Uitleg over de Shiller PE-ratio

In plaats van alleen de huidige winst te gebruiken, zoals bij de standaard PE-ratio, neemt de Shiller PE-ratio de gemiddelde winst over een periode van tien jaar (gecorrigeerd voor inflatie). Dit maakt de Shiller PE-ratio minder gevoelig voor korte termijn fluctuaties in winsten die kunnen worden veroorzaakt door economische cycli.

Door het gemiddelde van tien jaar te nemen, wordt de Shiller PE-ratio ook wel de “cyclically adjusted” PE-ratio genoemd. Dit is omdat het rekening houdt met de cyclus van hoog- en laagconjuncturen in de economie. Het idee is dat het gemiddelde van tien jaar een meer stabiele basis biedt voor het evalueren van de marktwaardering en helpt bij het verminderen van de impact van tijdelijke schommelingen.

Een hoge ratio duidt vaak op een overgewaardeerde markt, terwijl een lage ratio wijst op een ondergewaardeerde markt. Het wordt echter meestal gebruikt als een hulpmiddel voor langetermijnbeleggers, omdat het niet altijd een goede voorspeller is van korte termijn marktbewegingen.

Bruikbaar als indicator?

In de onderstaande grafiek is het historisch verloop van de ratio af te lezen. De vraag is nu hoe bruikbaar de indicator is om te zeggen of aandelen historisch gezien duur of goedkoop zijn. Een afwijking ten opzichte van het gemiddelde ‘koersverloop’ is in ieder geval niet een goed signaal. Het gemiddelde ligt namelijk veel lager dan de afgelopen 25 tot 30 jaar, met uitzondering van de dip tijdens de financiële crisis. Het is als indicator waarschijnlijk beter te gebruiken om bij extreme pieken voorzichtig te worden en mogelijk winsten te verzilveren. Het tegenovergestelde gaat dan ook op, bij extreme dalingen kunnen aandelen juist koopwaardig worden. Het zou wellicht betere inzichten geven als er een voortschrijdend gemiddelde in de grafiek zou worden toegevoegd. Afwijkingen naar boven of naar onder vanaf het gemiddelde zouden dan een duidelijker signaal geven.

Grafiek Shiller PE-ratio
Grafiek Shiller PE-ratio

vervolg na advertentie


Hoe betrouwbaar is de Shiller PE-ratio?

Hoewel de Shiller PE-ratio nuttig kan zijn als indicator voor marktwaardering, heeft het zijn beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet geschikt voor het voorspellen van marktbewegingen op korte termijn en het kan variëren afhankelijk van de economische omstandigheden en de sector waarin men zich bevindt. Als algemene vuistregel kan een lage ratio suggereren dat aandelen relatief goedkoop zijn en een hoger rendement kunnen bieden voor beleggen op de lange termijn, terwijl een hoge ratio kan wijzen op een oververhitte markt en lagere rendementsvooruitzichten op lange termijn.

Lees meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren