Technische analyse

Koers van Ontex klimt binnen driehoekpatroon (technische analyse)

De koers van Ontex gaat niet alleen op de beurs maar ook daarbuiten de goede kant op. Veel beleggers zien het al jaren als een turnaround kandidaat en voorlopig zijn de ontwikkelingen in 2023 goed te noemen. Het aandeel steeg dit jaar al bijna 18 procent en in de cijfers die Ontex rapporteerde is ook een herstel te zien. In maart communiceerde het nog een sterke verbetering in de winstgevendheid en omzetgroei. Bij grote investeerders is het aandeel ook niet onopgemerkt gebleven, zo nam het Chinese Fosun een belang van bijna 4 procent in het bedrijf. Fosun is ook een bekende naam bij Belgische beleggers met een belang in Ageas. Een andere grote investeerder is GBL, dat een belang van bijna 20 procent heeft. Verder maakt het ook grote stappen met verkopen van onderdelen zoals die in Mexico en Algerije.

vervolg na advertentie


Ontex in het kort

Voor wie het bedrijf nog niet kent, het is wereldwijd één van de marktleiders op het gebied van de vervaardiging en verkoop van wegwerp hygiënische producten voor kinderen en volwassenen. Om hier een beeld bij te vormen volgt hier een opsomming en welke omzet hieruit vloeit:

  • hygiënische producten voor baby’s (45,7%): luiers voor baby’s, luierbroekjes en reinigingsdoekjes;
  • producten tegen incontinentie (39,1%): slipje en volwassen luiers, incontinentiemateriaal en kussens;
  • producten voor vrouwelijke hygiëne (13,3%): maandverband, inlegkruisjes en tampons;
  • andere (1,9%): met name cosmetische en medische handschoenen.

Kijken we naar de omzet en waar deze vandaan komt dan zijn die belangrijkste markten: het Verenigd Koninkrijk (15,2%), Frankrijk (10,9%), Italië (10,8%) en de Verenigde Staten (12,3%). De rest van de wereld is goed voor iets meer dan de helft van de omzet.

Koers van Ontex binnen een driehoek

De technische analyse voor de koers van Ontex laat een aantal opmerkelijke patronen zien. Zo worden er sinds eind 2022 hogere bodems gezet en beweegt de koers binnen een driehoek. Deze driehoek is te herkennen aan de stijgende, doorgetrokken groene lijn en de dalende, doorgetrokken rode lijn. De koers van Ontex staat weer dichtbij het testen van de dalende weerstand. Een uitbraak uit een driehoek kan een nieuwe trend bevestigen of versnellen. Recent werd dit patroon ook bij Euronav opgemerkt waarna bij de uitbraak de koers snel hoger ging.

In onderstaande grafiek op dagbasis is te zien dat de RSI nog ruimte geeft om verder te stijgen. Met een waarde van 62 is hier nog geen sprake van overkocht. Als ’trading indicator’ zijn ook de SMA(10) en SMA(20) aangegeven met een groene en rode lijn. Op het moment dat de SMA(10) boven de SMA(20) uitkomt is er een (voorzichtig) bullish signaal. Duikt de groene lijn onder de rode lijn dan volgt er een (voorzichtig) bearish signaal. Op moment van schrijven blijft de stijgende trend intact, hierbij blijft de groene lijn boven de rode. Op het moment dat de SMA(10) naar de SMA(20) krult kan er een moment van dalen volgen. Nu is het wachten op het wel of niet doorbreken van de dalende weerstand. Als dit wel het geval is kan de koers van Ontex de stijgende trend voortzetten en uitbreken.

Koers van Ontex, technische analyse daggrafiek
Koers van Ontex, technische analyse (daggrafiek)

Bezoek ook het Ontex forum

Disclaimer: dit artikel is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen. Nieuws en/of nieuwe ontwikkelingen kunnen een analyse te niet doen. Wanneer u een belegging overweegt dient u ten alle tijde rekening te houden met uw beleggingsprofiel en zelf gedegen onderzoek te doen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en bovenstaand artikel is een mogelijk maar geen garantie tot uitkomend scenario.
error: Inhoud beschermd tegen kopiëren