Opinie

Long straddle, optiestrategie uitgelegd die inspeelt op volatiliteit

Een long straddle is een optiehandelsstrategie waarbij een belegger zowel een call-optie als een put-optie op hetzelfde effect koopt. Voorwaarden zijn dat ze dezelfde uitoefenprijs (premie) en vervaldatum hebben. Het doel van een deze optieconstruxtie is profiteren van een aanzienlijke prijsbeweging in het onderliggende effect, ongeacht de richting waarin de prijs beweegt. Hieronder zijn de belangrijkste kenmerken en risico’s van een long straddle uiteengezet. Let op, het blijft een beleggingsstrategie met een hoog risico.

vervolg na advertentie


Kenmerken van een long straddle

Doel: Profiteren van een aanzienlijke koersbeweging van het onderliggende effect, ongeacht of deze omhoog of omlaag gaat.

Uitoefenprijs: Beide opties hebben (vrijwel) dezelfde uitoefenprijs.

Vervaldatum: Beide opties hebben dezelfde vervaldatum/expiratiedatum.

Risico’s van een long straddle

Hoge Kosten: Het aangaan van een long straddle vereist het kopen van zowel een call-optie als een put-optie, wat resulteert in hogere transactiekosten.

Break-even Points: De strategie wordt winstgevend als de koers van het onderliggende effect sterk genoeg stijgt of daalt om de kosten van de opties te overtreffen. Als de koersbeweging niet groot genoeg is, kunnen de kosten van de opties niet worden gecompenseerd, wat leidt tot verliezen.

Tijdwaardeverlies: Opties hebben een tijdscomponent (tijdwaarde), en als de verwachte koersbeweging niet snel genoeg plaatsvindt, kan het tijdwaardeverlies leiden tot verliezen, zelfs als de koers beweegt.

Stilstand: Als het onderliggende effect niet voldoende beweegt en de koers binnen een beperkt bereik blijft, kan dit leiden tot aanzienlijke verliezen omdat de waarde van de opties afneemt. Daarbij komen nog de transactiekosten.

vervolg na advertentie


Veel valt of staat met de timing

Het beste moment om een long straddle aan te gaan, is wanneer je verwacht dat er binnenkort een aanzienlijke prijsbeweging zal plaatsvinden. Je bent niet zeker in welke richting deze beweging zal zijn maar dat maakt met deze strategie niet uit. Hier zijn enkele situaties waarin beleggers vaak overwegen om deze optiestrategie aan te gaan.

Voor een aankondiging van bedrijfsresultaten: Beleggers kunnen een long straddle overwegen voorafgaand aan een belangrijke aankondiging van bedrijfsresultaten. Dergelijke aankondigingen leiden vaak tot significante prijsbewegingen.

Voor belangrijke economische aankondigingen: Als er belangrijke economische gebeurtenissen of aankondigingen op nationaal of mondiaal niveau worden verwacht. Hierbij kunnen beleggers een long straddle overwegen.

Voor evenementen met onzekerheid: In situaties waarin er onzekerheid heerst en er een potentiële katalysator is voor een grote prijsbeweging. Een long straddle kan dan een strategie zijn om te profiteren van deze beweging, ongeacht de richting.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om de kosten van het opzetten van de straddle, inclusief de premies voor zowel de call- als de put-opties, zorgvuldig te overwegen. De onderliggende prijsbeweging moet groot genoeg zijn om deze kosten te compenseren en winstgevend te zijn. Het handelen in opties is echter complex en brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om deze strategie met zorg te overwegen en goed te begrijpen. Het potentieel voor verliezen hoog is als de marktomstandigheden niet aan de verwachtingen voldoen.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren