Opinie

Nikkei scenario als waarschuwing voor beleggers

Het Nikkei scenario (ook wel Japanscenario genoemd) verwijst meestal naar de situatie waarin de Nikkei 225-index een sterke daling vertoonde. De term is afkomstig van de Japanse aandelenmarktcrash die plaatsvond aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. De Nikkei 225 index volgt de prestaties van de 225 grootste beursgenoteerde bedrijven in Japan.

De Nikkei-index bereikte zijn hoogtepunt in december 1989, toen deze de 38.957 punten bereikte. Na dat hoogtepunt begon de index echter gestaag te dalen, en tegen eind 1990 was hij al aanzienlijk gedaald. De daling zette zich voort gedurende de jaren 90 als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder het barsten van de Japanse vastgoed- en aandelenzeepbellen. Daarnaast was er een trage economische groei en het probleem van slechte leningen bij Japanse banken.

vervolg na advertentie


Nikkei scenario, nog steeds rode cijfers

De term Nikkei scenario wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een langdurige periode van beursdaling en economische tegenspoed. Dus zoals die ervaren werd in Japan tijdens de jaren 90. Het symboliseert de mogelijke gevolgen van een uitgebreide beurscrash en de complexe uitdagingen waarmee een economie kan worden geconfronteerd wanneer de aandelenmarkt langdurig in een neerwaartse trend blijft.

Nikkei scenario, koersgrafiek sinds de bubbel en crash
Nikkei scenario, koersgrafiek sinds de bubbel en crash

Bovenstaande grafiek laat zien dat de Nikkei 225 sinds de enorme bubbel rond 1990 nog steeds niet een nieuwe top heeft gezien. Voor veel beleggers is dit een horrorscenario aangezien dit lang ‘dood geld’ is gebleven. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt herbeleggen van uitgekeerde dividenden hier niet in is meegenomen. In de grafiek ontbreekt dus het rente op rente effect wat de grafiek positiever had laten uitzien.

Het is belangrijk op te merken dat het Nikkei scenario specifiek verwijst naar de situatie in Japan en niet noodzakelijkerwijs van toepassing hoeft te zijn op andere landen of markten. Elke beurscrash en economische neergang kan worden beïnvloed door unieke omstandigheden en factoren. Voor beleggers is het echter wel een waarschuwing dat bomen niet altijd tot in de hemel kunnen blijven groeien.

Meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren