Pas op voor koersmanipulatie bij Biosenic
Het biotechbedrijf Biosenic (vroeger bekend onder de naam Bone Therapeutics) zit al langere tijd in moeilijk vaarwater waardoor de aandelenkoers is afgegleden tot een waarde van een paar eurocent. De laatste weken zijn er opmerkelijke gebeurtenissen in het koersverloop en diverse orders die in de biedzijde en laatzijde van het orderboek staan. Hier is duidelijk sprake van koersmanipulatie maar daarover meer uitleg later in dit artikel.
vervolg na advertentie
Biosenic in het kort
BioSenic SA is een biotechnologisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van innoverende producten om te voorzien in behoeften in de orthopedie waarvoor geen oplossingen bestaan, en in de exploitatie van de mogelijkheden die het therapeutisch gebruik van arseenzouten (voornamelijk arseentrioxide (ATO)) biedt voor patiënten die aan een auto-immuunziekte lijden. De belangrijkste indicaties waar de platforms zich op richten omvatten de graft versus host ziekte (GvHD), systemische lupus erythematodes (SLE), systemische sclerose (ScS) en tibiafracturen met hoog risico, alsmede andere orthopedische indicaties, zoals artritis, door nieuwe en geëvalueerde, door intellectuele eigendom beschermde technieken met elkaar te combineren. Na de fusie van oktober 2022 combineert BioSenic SA de strategische positionering met de krachten van de firma’s Medsenic en Bone Therapeutics. De fusie stelt Biosenic SA verder in staat aan zijn platform van innoverende celtherapie en zijn sterke intellectuele eigendom voor de bescherming van weefselherstel een volledig nieuw arsenaal aan gevarieerde ontstekingsremmende en auto-immuunziekten bestrijdende formuleringen toe te voegen die gebruik maken van de immunomodulerende eigenschappen van ATO. – Bron: Cofisem
vervolg na advertentie
Koersmanipulatie, een zaak voor de FSMA?
Wie het aandeel enigszins volgt zal het niet ontgaan zijn dat er recentelijk relatief grote orders in de biedzijde van het orderboek opduiken. Onderstaande afbeelding laat ca. 2 miljoen stuks zien op een koers van €0,018. Deze stond eerder op vrijdag 14 juni op €0,019. Het is niet duidelijk of dit één grote order betreft of meerdere kleine orders. Wat wel duidelijk begint te worden is dat de order(-s) niet de intentie heeft (/hebben) om het aandeel te kopen. Er wordt de schijn gewekt dat er interesse is in het aandeel maar wanneer de koers omlaag gaat en dreigt de order(-s) te raken wordt (/worden) de order(-s) verlaagd.
Tevens waren er al signalen van beleggers die opmerkten dat er in de laatzijde verkooporders stonden van het ’type’ ijsbergorder. Dit is een order waarvan alleen een (klein) deel zichtbaar is. Dit zou kunnen betekenen dat de onderstaande 61.047 stuks in de laat in praktijk een order is van bijvoorbeeld 500.000 stuks. Op het moment dat de order is leeggekocht komt (stapsgewijs) de rest van de order weer automatisch in beeld. Daarnaast viel het eind mei 2024 op dat de vrijwel zekere grote neporder stapsgewijs verhoogde andere kooporders hierboven werden geplaatst waar tegen gedumpt kon worden. De kans is reëel dat dezelfde partijen of belanghebbenden achter enerzijds de kooporders en anderzijds de verkooporders zitten.
Onderzoek door de FSMA?
Dit artikel is inmiddels gedeeld met de FSMA. Dit is de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (wat in Nederland de AFM is). Wanneer er een reactie is gekomen vanuit de beurswaakhond zal er een update volgen van dit artikel. Tot die tijd bent u als belegger gewaarschuwd voor de opmerkelijke gebeurtenissen in de handel van dit aandeel.
Update 17 juni 2024
Wellicht is het toeval maar sinds dat dit artikel is verschenen is de zeer waarschijnlijke nep kooporder verdwenen. Vanuit de FSMA is er een bericht ontvangen dat de mail met vragen omtrent de handel in dit aandeel goed is aangekomen.
Update 18 juni 2024
Vanuit de FSMA is inmiddels ook een reactie gekomen:
Wij danken u voor uw signaal. Wij volgen deze kwestie op, maar kunnen u niet op de hoogte houden van het gevolg dat wij er aan geven. We zijn immers gebonden door ons beroepsgeheim.
Tot op heden is de grote kooporder van circa 2 miljoen stuks ook niet meer in de biedzijde verschenen.