Opinie

Rente op rente effect: de kracht van dividend

De doorgaans voorzichtige en geduldige belegger heeft vrijwel altijd dividendaandelen in portefeuille. De reden hiervoor is de kracht van dividend: het rente op rente effect. Naar mate de tijd vordert gaat dit effect een steeds grotere rol spelen op de beleggingsportefeuille. Je zou er bijna slapend rijk van kunnen worden en zo niet dan is het een mooie bron van inkomsten. In de beleggerswereld komt men ook wel regelmatig de term ‘compounding’ tegen, dit is de Engelse benaming. Doorgaans zijn groeiaandelen niet de aandelen die in deze categorie vallen maar waarde aandelen wel.

Rente op rente effect

Het rente op rente effect (ook wel samengestelde rente of samengestelde interest genoemd) is het principe waarbij de rente die wordt verdiend op een oorspronkelijke investering, op zijn beurt rente genereert. Met andere woorden, het is rente die wordt berekend op de oorspronkelijke investering plus alle eerdere rente die is verdiend. Dit kan leiden tot aanzienlijk hogere rendementen op lange termijn dan bij eenvoudige rente, waarbij de rente alleen wordt berekend op de oorspronkelijke investering.

Het rente op rente effect kan worden gezien als een sneeuwbaleffect, waarbij de investering in de loop van de tijd groeit door de samengestelde rente. Het kan ook worden gebruikt als een strategie om uw spaargeld of beleggingen te laten groeien. Door te investeren in beleggingen met een hoog rendement en het rendement opnieuw te beleggen, kunt u het rendement op uw investeringen aanzienlijk verhogen en op lange termijn meer geld verdienen. Het is echter belangrijk om op te merken dat het rente op rente effect ook kan werken tegen u als u leningen of schulden hebt waarover rente wordt berekend, omdat de schuld dan kan groeien door de samengestelde rente.

vervolg na advertentie


Populaire dividendaandelen

Om dit effect te kunnen behalen is vanzelfsprekend een keuze nodig in welke aandelen u het beste kunt beleggen. Er zijn tal van dividendaandelen die in aanmerking komen maar wereldwijd gezien zijn er een aantal die erg geliefd zijn bij beleggers. Er zijn veel verschillende populaire dividendaandelen op de markt, die elk kunnen variëren op basis van de sector, het bedrijf en de huidige economische omstandigheden. Hier zijn enkele voorbeelden van populaire dividendaandelen:

  • Johnson & Johnson (JNJ): Dit bedrijf is een grote speler in de gezondheidszorgsector en biedt een aantrekkelijk dividendrendement met een lange geschiedenis van dividendverhogingen.
  • AT&T (T): Als een van de grootste telecombedrijven ter wereld biedt AT&T een aantrekkelijk dividendrendement en heeft het een stabiele financiële geschiedenis.
  • Coca Cola (KO): Dit bedrijf heeft een lange geschiedenis van betrouwbaarheid en is een van de meest bekende merken ter wereld. Het biedt ook een aantrekkelijk dividendrendement.
  • Procter & Gamble (PG): Dit bedrijf produceert een breed scala aan consumentenproducten, waaronder huishoudelijke schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Het biedt een aantrekkelijk dividendrendement en heeft een stabiele financiële geschiedenis.
  • Apple (AAPL): Dit technologiebedrijf biedt niet alleen groeipotentieel, maar ook een aantrekkelijk dividendrendement en heeft de afgelopen jaren consequent dividend verhoogd.

Het is belangrijk om op te merken dat deze aandelen niet alleen geselecteerd moeten worden vanwege hun dividendrendement, maar ook moeten worden geanalyseerd op basis van andere financiële factoren, zoals hun geschiedenis, management en winstpotentieel. Het is ook belangrijk om te diversifiëren en niet te afhankelijk te zijn van een bepaald aandeel of sector. Lees ook ons artikel over de beste dividend aandelen in Europa en de VS.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren