Opinie

ROI, waar staat Return On Investment voor?

Return On Investment (ROI), ofwel rendement op investering, is een veelgebruikte maatstaf om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te evalueren. Het wordt ook gebruikt om de efficiëntie van verschillende investeringen met elkaar te vergelijken.

De berekening van ROI is vrij eenvoudig: het meet de hoeveelheid rendement van een specifieke investering in verhouding tot de kosten van die investering. Het wordt uitgedrukt als een percentage of een verhouding.

vervolg na advertentie


Hieronder staat de formule voor Return On Investment:

ROI Return On Investment beleggen aandelen formule
Formule voor Return On Investment

Waarbij:

  • Winst staat voor de winst die is behaald uit een investering.
  • Kosten staan voor de kosten die zijn gemaakt voor de investering.

De ROI wordt vaak uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoeveel winst is behaald ten opzichte van de kosten van de investering.

Waarom is ROI een nuttige meting

Return On Investment is veelzijdig en eenvoudig. ROI kan worden gebruikt als een eenvoudige indicator van de winstgevendheid van een investering. Het kan van toepassing zijn op verschillende soorten investeringen, zoals aandelen, uitbreiding van een fabriek of vastgoedtransacties. Als de Return On Investment van een investering positief is, is het waarschijnlijk de moeite waard. Maar als er andere kansen zijn met een hogere Return On Investment kunnen deze signalen helpen bij het selecteren van de beste opties. Een negatieve ROI moet worden vermeden, omdat ze een nettoverlies aangeeft.

Bijvoorbeeld, stel dat Jo in 2017 $1.000 investeerde in Slice Pizza Corp. en de aandelen een jaar later voor in totaal $1.200 verkocht. De ROI voor deze investering wordt berekend door de nettowinst ($1.200 – $1.000 = $200) te delen door de investeringskosten ($1.000), wat resulteert in een ROI van $200 / $1.000, oftewel 20%.

vervolg na advertentie


ROI in het dagelijkse leven van een belegger

De meeste beleggers zullen de term wel kennen. Ze zullen er ongetwijfeld ook elke keer mee ‘geconfronteerd’ worden als zij naar hun beleggingsportefeuille kijken. Op elke zogenaamde lijn met een investering staat bij bijna elke broker het behaalde rendement. Dit kan een positief of negatief rendement zijn. Deze waarde geeft tevens aan wat de ROI ofwel Return On Investment is. Het is dus een benaming die zowel van toepassing is op beleggen op de lange termijn als beleggen op de korte termijn.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren