Opinie

Verschillen tussen een ETF en beleggingsfonds op een rij gezet

Exchange-Traded Funds (ETF’s) en beleggingsfondsen zijn beide beleggingsinstrumenten, maar ze verschillen op verschillende manieren. In dit artikel lichten we de verschillen tussen een ETF en beleggingsfonds uit.

Beursgenoteerd versus niet-beursgenoteerd

  • ETF’s worden verhandeld op beurzen, net als individuele aandelen. Ze hebben ticker-symbolen en kunnen gedurende de handelsuren van de beurs worden gekocht en verkocht.
  • Beleggingsfondsen zijn vaak niet beursgenoteerd en kunnen meestal slechts één keer per dag worden gekocht of verkocht, na het sluiten van de markt, tegen de zogenaamde netto-assetwaarde (NAV).

Actief beheer versus passief beheer

  • ETF’s zijn meestal passief beheerde fondsen die een index volgen, zoals de S&P 500. Dit betekent dat de portefeuille van een ETF wordt samengesteld om de prestaties van de gekozen index te repliceren, met weinig tot geen actief beheer.
  • Beleggingsfondsen kunnen zowel actief als passief worden beheerd. Actief beheerde fondsen hebben een team van beleggingsprofessionals die actief proberen de markt te verslaan. Dit proberen zij door aandelen te kiezen op basis van onderzoek en analyse.

vervolg na advertentie


Kosten, de verschillen tussen een ETF en beleggingsfonds

  • Over het algemeen hebben ETF’s lagere beheerkosten dan actief beheerde beleggingsfondsen, omdat ze doorgaans minder handelsactiviteit vereisen en omdat ze passief beheerd worden.
  • Beleggingsfondsen hebben doorgaans hogere beheerkosten, vooral voor actief beheerde fondsen, vanwege de kosten van het actieve beheer.

Belastingefficiëntie

  • ETF’s worden vaak beschouwd als belastingefficiënter dan beleggingsfondsen vanwege de manier waarop ze zijn gestructureerd. Bij het kopen en verkopen van ETF’s worden belastingen doorgaans pas verschuldigd bij de verkoop van de ETF-aandelen.
  • Beleggingsfondsen kunnen belastingefficiënt zijn, maar ze hebben vaak belastinggevolgen wanneer het fonds actief beheerde effecten koopt en verkoopt, wat aan beleggers kan worden doorberekend.

Flexibiliteit

  • ETF’s bieden beleggers de flexibiliteit om gedurende de handelsuren van de markt te kopen en verkopen tegen actuele marktprijzen, waardoor ze de prijs kunnen beheersen waartegen ze transacties uitvoeren.
  • Beleggingsfondsen bieden minder flexibiliteit omdat ze slechts één keer per dag worden geprijsd en verhandeld.

Samenvattend, de verschillen tussen een ETF en beleggingsfonds

In essentie bieden ETF’s beleggers liquiditeit, lagere kosten en transparantie, terwijl beleggingsfondsen, vooral actief beheerde, beleggers de expertise van professionele fondsbeheerders kunnen bieden. Beide beleggingsinstrumenten hebben hun eigen toepassingen en zijn geschikt voor verschillende beleggingsdoelen en risicoprofielen. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelstellingen en -strategieën te overwegen bij het kiezen tussen ETF’s en beleggingsfondsen.

Meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren