Opinie

VIX index, graadmeter voor onzekerheid en angst uitgelegd

De VIX-index, voluit de “Volatility Index,” is een maatstaf voor de verwachte marktvolatiliteit in de komende 30 dagen op basis van de optieprijzen van de S&P 500-aandelenindex. Het wordt vaak beschouwd als een graadmeter voor de mate van onzekerheid of angst onder beleggers.

Wanneer de VIX hoog is, geeft dit aan dat de markt verwacht dat er aanzienlijke bewegingen in de prijzen van financiële instrumenten zullen plaatsvinden, wat kan duiden op onzekerheid of risicoaversie. Een lage VIX geeft daarentegen aan dat de markt verwacht dat de prijzen stabiel zullen blijven.

vervolg na advertentie


Beleggers gebruiken de VIX als een indicator van marktsentiment en risico. Het kan hen helpen bij het nemen van beslissingen, zoals het aanpassen van portefeuilles om zich te beschermen tegen mogelijke marktschommelingen. Houd er rekening mee dat de VIX geen voorspelling doet over de richting van de markt, maar eerder aangeeft hoeveel beweging er kan worden verwacht. De VIX index is ook een onderdeel van de Fear and Greed index.

Hoe kan men beleggen in de VIX index?

Beleggen in de VIX-index is complexer dan het traditionele aandelenbeleggen. Hier zijn enkele manieren waarop men blootstelling kan krijgen aan de VIX.

  • Futurescontracten. Beleggers kunnen VIX-futures kopen. Deze contracten vertegenwoordigen de verwachte toekomstige waarde van de VIX-index. Houd er rekening mee dat futures bepaalde risico’s met zich meebrengen, waaronder het risico op verlies als gevolg van prijsschommelingen.
  • Exchange-Traded Products (ETPs). Er zijn exchange-traded products zoals Exchange-Traded Notes (ETNs) en Exchange-Traded Funds (ETFs) die proberen de prestaties van de VIX-index te volgen. Deze financiële instrumenten zijn echter ook onderhevig aan prijsschommelingen en kunnen complexe eigenschappen hebben.
  • Opties. Optiehandel is een andere manier om blootstelling aan de VIX te krijgen. Opties op VIX-futures kunnen worden verhandeld, maar dit vereist enige kennis van optiehandel.
  • Turbo’s. Dit hefboomproduct kan gebruikt worden om in te spelen op de beweging van de VIX index. Dit kan overigens in beide richtingen, zowel inspelen op een stijging als op een daling. Let wel op dat een turbo de beweging van de onderliggende waarde versterkt met de hefboom. Dit in combinatie met de VIX kan heftige bewegingen veroorzaken en een hoge hefboom is dus af te raden.

vervolg na advertentie


Riskante belegging

Het is belangrijk op te merken dat beleggen in de VIX-index riskant is. De VIX staat bekend om zijn volatiliteit, en beleggers moeten zich bewust zijn van de complexiteit van de gebruikte financiële instrumenten. Het beleggen kan misschien beter worden beschreven als speculeren. Doorgaans speculeert men niet op de lange termijn in deze index. Het wordt aanbevolen om grondig onderzoek te doen, mogelijk professioneel advies in te winnen en alleen te handelen met kapitaal dat men bereid is te verliezen.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren