Opinie

Wat is ex dividend gaan van een aandeel?

Ex dividend gaan is een term die verwijst naar de datum waarop een aandeel begint te handelen zonder recht op de volgende dividenduitkering. Wanneer een bedrijf een dividend declareert, stelt het een registratiedatum vast. Dit is de datum waarop aandeelhouders in de boeken van het bedrijf moeten staan ​​om het dividend te ontvangen. Aandeelhouders die vóór de ex dividenddatum aandelen in bezit hebben, hebben recht op de aanstaande dividenduitkering. Als een aandeelhouder echter aandelen koopt op of na de ex dividenddatum, ontvangt hij de aanstaande dividenduitkering niet. Met name veel (maar niet alle) waarde aandelen staan bekend als dividend aandelen.

vervolg na advertentie


Na de ex dividenddatum wordt meestal twee werkdagen daarna de registratiedatum vastgesteld. Dit komt omdat aandelentransacties twee dagen nodig hebben om te vereffenen. Aandeelhouders die aandelen kopen op de ex dividenddatum zullen pas na de registratiedatum in de boeken van het bedrijf staan. Over het algemeen is de ex dividenddatum een ​​belangrijk moment voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van dividendbetalingen.

Invloed van ex dividend op de koers van een aandeel

De prijs van een aandeel daalt doorgaans op de dag van ex dividend met een bedrag dat gelijk is aan de dividenduitkering. Dit komt omdat beleggers die aandelen kopen op de ex dividenddatum of later de aanstaande dividendbetaling niet zullen ontvangen, waardoor de aandelen voor hen minder waard worden. Als gevolg hiervan zijn beleggers mogelijk minder bereid om zoveel voor de aandelen te betalen, waardoor de prijs doorgaans daalt.

Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een dividendbetaling van 1 euro per aandeel aankondigt en het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 50 euro per aandeel, dan zal de aandelenkoers waarschijnlijk dalen tot ongeveer 49 euro per aandeel op de ex dividenddatum. Deze prijsdaling is een normale en verwachte gebeurtenis. Dit duidt niet noodzakelijkerwijs op een significante verandering in de onderliggende waarde van de onderneming.

Nog een aantal belangrijke data

Naast het ex dividend gaan zijn er nog enkele belangrijke termen met data voor dividendbeleggers, dit zijn onderstaande:

  • Aankondigingsdatum, de datum waarop de aankondiging is van het dividend en de hoogte van het dividend
  • De ex dividend datum, de datum waarop het aandeel geen recht meer geeft op de volgende dividenduitkering
  • De betaalbaarstelling, de datum waarop het dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders

Meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren