Opinie

Wat is hopium en waarom is het een gevaar voor beleggers?

Het begrip “hopium” is een informeel neologisme dat een samenvoeging is van de woorden “hope” (hoop) en “opium”. Het verwijst naar een situatie waarin beleggers, meestal tegen beter weten in, irrationeel optimistisch zijn over de vooruitzichten van hun beleggingen. Het is een term die wordt gebruikt om het idee te beschrijven dat beleggers zich vastklampen aan hoopvolle verwachtingen, zelfs als er weinig rationele basis is voor die hoop.

In de context van beleggen betekent “hopium” dat beleggers zich laten leiden door emoties en irrationeel optimisme in plaats van objectieve analyse en feitelijke gegevens. Dit kan leiden tot roekeloos gedrag, zoals het negeren van waarschuwingssignalen. Maar ook het negeren van risico’s of het negeren van fundamentele tekortkomingen in een investering. Simpelweg omdat ze hopen dat alles uiteindelijk goed zal komen.

Kortom, “hopium” impliceert dat beleggers zich laten verleiden door de kracht van hoop in plaats van zich te baseren op objectieve analyses en realistische verwachtingen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

vervolg na advertentie


Combinatie van factoren zorgt voor hopium

Hopium ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. Buiten hebzucht dat beleggers soms nogal blind kan maken zijn er nog meer factoren. Deze factoren zetten wij hieronder op een rij.

Irrationeel optimisme: Beleggers die hopium voelen, hebben de neiging om zich te concentreren op positieve scenario’s en te optimistisch te zijn over de vooruitzichten van hun investeringen. Ze kunnen de neiging hebben om alleen naar positief nieuws te kijken en negatieve signalen te negeren of te rationaliseren.

Ontkenning van risico’s: Mensen die hopium voelen, zijn mogelijk geneigd om de risico’s van hun investeringen te bagatelliseren of zelfs volledig te negeren. Ze kunnen denken dat de kans op verlies minimaal is, zelfs als er duidelijke rode vlaggen zijn die wijzen op potentiële gevaren.

Emotionele besluitvorming: Hopium kan leiden tot emotionele besluitvorming in plaats van rationele, op feiten gebaseerde analyse. Beleggers kunnen bijvoorbeeld vasthouden aan een belegging louter vanwege de hoop dat deze zal stijgen, zelfs als de fundamenten zwak zijn of als er aanzienlijke risico’s zijn verbonden aan de investering.

Gebrek aan realisme: Mensen die hopium voelen, kunnen hun verwachtingen niet goed afstemmen op de realiteit. Ze kunnen geloven in onrealistische rendementsdoelstellingen of in een voortdurende stijging van de waarde van hun investeringen, zonder rekening te houden met marktvolatiliteit of economische omstandigheden.

Verlies van focus op langetermijndoelen: Hopium kan beleggers afleiden van hun langetermijndoelen en strategieën. In plaats van zich te richten op consistente, gedisciplineerde investeringen op lange termijn, kunnen ze proberen snel winst te maken of te veel risico’s te nemen in de hoop op grote beloningen op korte termijn.

vervolg na advertentie


Een voorbeeld van Hopium

Een praktijkvoorbeeld en nog heel toepasselijk qua naam is het Franse aandeel Hopium (geen grap). De pennystock Hopium (ticker MLHPI en ISIN FR0014000U63) had afgelopen week alles in zich dat hopium samenvat. Dinsdag kort voor sluiting noteerde het aandeel nog op €0,06. Woensdag steeg het aandeel al vrij snel door de €0,10 en trok daardoor de aandacht van meer gelukszoekers. Voor deze groep kwamen alle factoren samen, irrationeel optimisme, risico’s negeren, emoties laten oplopen (FOMO = Fear Of Missing Out), gebrek aan realisme en verlies van langetermijndoelen. Gevolg was een koers van bijna €0,25 later op de woensdag met een slot op €0,20. Een dag later trok het nog meer gelukszoekers en ontplofte de koers tot een top van €0,60. Een vertienvoudiging (+900%) in nog geen 48 uur. Het gevaar van hopium volgde op de laatste beursdag van de week toen de koers kelderde en uiteindelijk de week afsloot op iets meer dan €0,13.

Wie er op tijd bij is kan met een beperkte investering een behoorlijk bedrag verdienen. Wie (te) laat op de spreekwoordelijke trein springt kan er flink zijn of haar vingers aan branden.

Aandeel Hopium MLHPI FR0014000U63
Koersverloop van het aandeel Hopium

Het is belangrijk voor beleggers om zich bewust te zijn van het fenomeen hopium en de invloed ervan op hun besluitvorming. Door emoties te erkennen en objectieve analyses te blijven uitvoeren, kunnen beleggers beter in staat zijn om weloverwogen en verstandige investeringsbeslissingen te nemen.

Lees meer op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren