Opinie

Wat zijn de beste veilige havens op de beurs?

Veilige havens op de beurs zijn beleggingen die over het algemeen als minder risicovol worden beschouwd en die vaak stabiliteit bieden. Zelfs tijdens volatiele marktomstandigheden geven ze (enigszins) houvast. Enkele van de traditionele veilige havens zijn hieronder opgesomd.

  • Staatsobligaties. Overheidsobligaties worden doorgaans beschouwd als veilige beleggingen vanwege de lage kans op wanbetaling door een regering. Let op binnen deze obligaties verschillen de risico’s behoorlijk.
  • Goud. Goud wordt vaak gezien als een waardeopslag en wordt gebruikt als bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid. Het is ook geen wonder dat de goudkoers momenteel rond records noteert met de huidige spanningen in de wereld. Denk aan sterk oplopende rentes, recessievrees en het conflict tussen Israël en de Hamas.
  • Valuta van bepaalde landen. Een aantal valuta ziet men ook als een veilige haven, al heeft een veilige haven nooit de garantie op behoud van waarde. Bekende valuta die hieronder vallen zijn onder andere de Amerikaanse dollar, Zwitserse frank, Japanse yen en de euro.

vervolg na advertentie


  • Defensieve aandelen. Bedrijven in sectoren zoals nutsbedrijven, gezondheidszorg en voedingsmiddelen worden als defensief beschouwd. Dit komt vanwege hun doorgaans stabiele inkomsten, zelfs in economisch moeilijke tijden.
  • Dividendaandelen. Aandelen van bedrijven met een geschiedenis van stabiele dividenduitkeringen kunnen een zekere mate van bescherming bieden. Ook hier gaat op dat het nooit volledig risicovrij is. In het artikel over de beste dividend aandelen hebben wij er 10 uitgelicht.
  • Cash. Het aanhouden van liquide middelen in de vorm van contant geld of zeer kortlopende obligaties kan u flexibiliteit geven tijdens onzekere marktomstandigheden. Ze zeggen soms ook niet voor niks “cash is king.”

Veilige havens hebben ook risico’s

Het is echter belangrijk op te merken dat geen enkele belegging volledig zonder risico is. Zelfs de beste veilige havens kunnen variëren afhankelijk van de economische omstandigheden en uw beleggingsdoelen. Het is verstandig om diversificatie in overweging te nemen en advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat u beslissingen neemt over uw beleggingsportefeuille.

Meer over beleggen op het beursforum

error: Inhoud beschermd tegen kopiëren