Tesla - TSLA - US88160R1014

Informatie en analyses over uw favoriete aandeel zoals: Tesla, Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA, Alibaba, META, Alphabet, Tencent, Nike en Disney
NewB76
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1245
Lid geworden op: 10 jun 2022 16:51
Heeft bedankt: 1097 maal
Is bedankt: 721 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door NewB76 »

Reuters
De verkoop van in China geproduceerde elektrische voertuigen (EV's) van de Amerikaanse autofabrikant Tesla is in november met 17,8% gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, tot 82.432 auto's, zo bleek maandag uit gegevens van de China Passenger Car Association (CPCA).
Dit was de grootste daling sinds december 2022, toen Tesla's verkoop van in China geproduceerde EV's met 21% daalde op jaarbasis omdat de Amerikaanse autofabrikant de productie verlaagde en de prijzen verlaagde om de stijgende voorraden en de afnemende vraag aan te pakken.

De leveringen van Model 3 en Model Y auto's van Chinese makelij waren echter 14,3% hoger dan in oktober.

De Chinese rivaal BYD, met zijn Dynasty en Ocean serie van EV's en benzine-elektrische hybride modellen, zag de leveringen van personenauto's een nieuw record bereiken van 301.378 voertuigen in november, een stijging van 0,09% ten opzichte van oktober en 31% ten opzichte van een jaar eerder.

Tesla staat onder druk om de concurrentie op de grootste automarkt ter wereld het hoofd te bieden, hoewel het charmeoffensief van CEO Elon Musk in China onverminderd doorgaat.

Musk behoorde tot een kleine groep Amerikaanse topmanagers die de Chinese president Xi Jinping ontmoette voor een diner in de marge van de APEC-top in San Francisco half november.

Xi sprak zijn steun uit voor de ontwikkeling van Tesla in China, aldus de automaker in een Weibo-post. Musk zei in een reactie dat hij de snelle ontwikkeling van de Chinese sector voor nieuwe energievoertuigen waardeerde.

Een prijzenoorlog die Tesla sinds het begin van het jaar in China heeft ontketend, heeft meer dan 40 merken aangetrokken, maar het aandeel van Tesla in de EV-markt van het land daalde van 8,7% in september tot 5,78% in oktober, zo blijkt uit berekeningen van Reuters op basis van CPCA-gegevens, terwijl de EV-verkoop een maandrecord bereikte.

Sinds eind oktober heeft Tesla vijf prijsaanpassingen naar boven doorgevoerd in China, waar de groei van de vraag naar EV's vertraagt omdat consumenten de voorkeur geven aan meer betaalbare plug-in hybrides, zelfs met een steeds groter aanbod van voertuigen die alleen op batterijen rijden.

Li Auto zei vorige maand dat de massaproductie en levering van zijn eerste volledige EV gepland staan voor februari.

Smartphonemaker Xiaomi is ook dichter bij EV-productie gekomen, met een eenheid van autofabrikant BAIC Group die goedkeuring heeft aangevraagd om twee auto's van het Xiaomi-merk te bouwen. (Verslaggeving door Qiaoyi Li, Zhang Yan en Brenda Goh; Bewerking door Bernadette Baum, Kirsten Donovan)
Gebruikersavatar
MDK
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1424
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 157 maal
Is bedankt: 304 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door MDK »

Danish dockworkers join Swedish strike action against Tesla

HELSINKI, Dec 5 (Reuters) - Denmark's 3F labour union said on Tuesday it will support Swedish mechanics in their strike action against Tesla , and will refuse to unload or transport cars made by the U.S. auto company for customers in Sweden.

"Like the companies, the trade union movement is global in the fight to protect workers," 3F Chair Jan Villadsen said in a statement, adding that Sweden's IF Metall union had asked 3F to help.

The strike by Danish dockworkers and lorry drivers only affects cars that are meant for the Swedish market, the union said.

Swedish labour groups have been taking industrial action against Tesla since October in a bid to force the car manufacturer to sign collective bargaining agreements with mechanics.
NewB76
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1245
Lid geworden op: 10 jun 2022 16:51
Heeft bedankt: 1097 maal
Is bedankt: 721 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door NewB76 »

Heeft Tesla actueel niet meerdere problemen ?
NewB76
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1245
Lid geworden op: 10 jun 2022 16:51
Heeft bedankt: 1097 maal
Is bedankt: 721 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door NewB76 »

Het Deense pensioenfonds PensionDanmark heeft besloten om haar belangen in Tesla (TSLA) te verkopen vanwege een geschil tussen de autofabrikant en vakbonden, meldden meerdere media, die het pensioenfonds citeren.

De stap komt nadat Tesla weigerde overeenkomsten te sluiten met werknemers in Zweden, terwijl vakbonden in Noorwegen en Denemarken aankondigden dat ze transporten van auto's van het bedrijf die bestemd zijn voor de Zweedse markt zouden blokkeren, meldde Reuters.

"In het licht van het conflict dat zich uitbreidt naar Denemarken en Tesla's laatste en zeer categorische weigering om collectieve overeenkomsten te sluiten in welk land dan ook, zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor ons als investeerders voorlopig onwaarschijnlijk is dat we invloed kunnen uitoefenen op het bedrijf," zei PensionDanmark in een verklaring per e-mail aan MT Newswires. "Daarom plaatsen we Tesla op onze uitsluitingslijst."

Het fonds maakte de omvang van zijn belang niet bekend.

Tesla heeft gezegd dat zijn werknemers even goede of betere voorwaarden hebben dan die waar de Zweedse vakbond om vraagt, meldde Reuters.

Tesla reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van MT Newswires.
Gebruikersavatar
joni
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2412
Lid geworden op: 06 jan 2022 17:06
Heeft bedankt: 609 maal
Is bedankt: 1764 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door joni »

Andere pensioen fondsen volgen het Deense voorbeeld en verkopen hun Tesla aandelen, andere twijfelen nog...

https://www.computerworld.dk/art/285372 ... den-bliver
Gebruikersavatar
Expat
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1070
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 156 maal
Is bedankt: 455 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door Expat »

Noors staatsfonds zegt dat Tesla arbeidsrechten moet respecteren
Door onze nieuwsredactie
09 dec 2023 om 13:02

De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten, waaronder collectieve onderhandelingen, respecteren. Dat zegt het Noorse staatsfonds NBIM.

NBIM zegt ook dat het zijn belang in het bedrijf wel zal behouden, in tegenstelling tot een aantal andere aandeelhouders.

Tesla kreeg in Scandinavische landen problemen met vakbonden en sommige pensioenfondsen omdat de nieuwe cao voor automonteurs in Zweden niet rondkwam.

"We verwachten van bedrijven waarin we investeren dat ze de fundamentele mensenrechten respecteren, waaronder arbeidsrechten", meldt NBIM in een verklaring.

In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft ook de Finse transportvakbond AKT vrijdag laten weten mee te doen aan acties tegen Tesla.

Tesla-topman Elon Musk is tegen vakbonden. Onderhandelingen over collectieve arbeidsovereenkomsten voor zijn ruwweg 127.000 medewerkers gaat hij dan ook zoveel mogelijk uit de weg.
Gebruikersavatar
The Last Post
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 705
Lid geworden op: 10 aug 2022 23:41
Heeft bedankt: 31 maal
Is bedankt: 274 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door The Last Post »

Tesla roept in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen auto's terug. Dit gebeurt nadat een toezichthouder had geconcludeerd dat de rijhulp Autopilot niet veilig genoeg is. Bestuurders worden niet genoeg gemotiveerd zelf ook op te letten.

Onder de terugroepactie vallen Tesla's van de modellen Y, S, 3 en X, die zijn geproduceerd sinds oktober 2012.

De terugroepactie volgt na twee jaar lang onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder NHTSA na een reeks aanrijdingen. De toezichthouder vroeg daarvoor ook softwaregegevens van de rijhulp Autopilot op. Die laat bestuurders automatisch gas geven, remmen en van rijstrook wisselen.

De NHTSA ziet een verhoogd risico op ongevallen als het rijhulpsysteem is ingeschakeld. Volgens de toezichthouder wordt er onvoldoende voor gezorgd dat bestuurders zelf blijven opletten.

Tesla gaat daarom de software van de rijhulp aanpassen. Er komen meer signalen om bestuurders alert te houden en de rijhulp zal in minder gevallen werken.
Op beurzig vaak geband nu heb ik daar aleen nog de types:

lukaku, Philippe, tommie, brugge, motor, meeus, Pieter Peters en Seppe 5
B.I.Disruptie
Vooral een lezer
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2023 16:05
Is bedankt: 1 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door B.I.Disruptie »

Voor degenen die het nieuwe filmpje van de gen 2 Optimus bot nog niet gezien hebben:


De vooruitgang van dit project overtreft alle verwachtingen! Ik denk dat de nieuwe productielijn van het nieuwe $25K model ontwikkeld wordt met de Optimus in het achterhoofd, die dan mee kan helpen met auto's in elkaar te sleutelen. And so it begins...

Nu ben ik nog meer overtuigd dat mijn koersdoel van $254 voor dit jaar toch wel erg voorzichtig is. Ik heb er net een filmpje over gemaakt mocht er iemand interesse hebben:
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door Beheerder »De scene komt uit een film die elders op het forum werd genoemd.
Gebruikersavatar
banner
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 275
Lid geworden op: 23 nov 2021 10:49
Heeft bedankt: 349 maal
Is bedankt: 112 maal

Re: Tesla - TSLA - US88160R1014

Bericht door banner »

NOS Nieuws

Gisteren, 13:12
‘Krankzinnige’ Tesla-staking in Zweden verraadt cultuurclash

Thom Edinger

Redacteur buitenland

Ruim 130 Zweedse automonteurs bezorgen Elon Musk al bijna twee maanden kopzorgen. Eind oktober legden ze het werk neer, omdat Tesla weigert te onderhandelen met vakbond IF Metall over een cao. 'Krankzinnig', zo omschreef Tesla-topman Musk de staking op zijn eigen sociale medium X.

Krankzinnig of niet, de actie slaat aan, ook in andere sectoren. Tesla's die aankomen in een Zweedse haven? Worden door havenarbeiders niet meer uitgeladen. Een pakketje voor de Amerikaanse autofabrikant? De post bezorgt ze niet meer. Ben je werkzaam op het kantoor van Tesla in Stockholm? Dan moet je zelf je bureau schoonmaken, want ook de vakbond van schoonmakers toont zich solidair met de stakende Tesla-medewerkers.

En dat gaat verder dan alleen Zweden. Een geitenpaadje om via Deense havens auto's bestemd voor de Zweedse markt te verschepen, is al geblokkeerd: Deense havenarbeiders tonen zich solidair en weigeren de auto's aan land te halen. Ook Noorse en Finse vakbonden waarschuwen Tesla om een akkoord te sluiten met IF Metall. Zo niet, dan kunnen vanaf volgende week ook daar solidariteitsstakingen in de havens worden gehouden.

Volgens de vakbond zijn bij Tesla de arbeidsvoorwaarden slechter dan bij andere autofabrikanten. Lonen zouden lager zijn en ook andere voorwaarden, zoals een jaarlijkse loonstijging, zijn er niet vastgelegd. Met de staking hoopt de vakbond Tesla te bewegen om collectieve afspraken te maken.

Op zijn beurt zegt Tesla werknemers goede arbeidsvoorwaarden te bieden. Het bedrijf weigert al sinds zijn komst naar Zweden principieel een cao af te sluiten. Dat doet het nergens. Musk zegt "niets op te hebben" met vakbonden of cao's.

Zweedse model
En daar zit de crux: die collectieve arbeidsovereenkomst is in Zweden juist het fundament onder de arbeidsmarkt. Het zogenoemde 'Zweedse model' gaat ervan uit dat de werknemers, vertegenwoordigd door de vakbond, en de werkgevers het eens worden over arbeidsvoorwaarden zoals loon, werktijden en pensioen, zonder bemoeienis van de overheid.

Zo is er geen wettelijk minimumloon, maar worden minimumsalarissen afgesproken per sector en vastgelegd in cao's. Een systeem dat voor zowel werkgevers als werknemers lijkt te werken: in vergelijking met andere landen zijn er nauwelijks stakingen of andere vakbondsacties.

En hoewel Zweedse vakbonden te maken hebben met een dalend ledenaantal, is nog altijd een ruime meerderheid van de werknemers erbij aangesloten. Ter vergelijking: in Nederland is dat momenteel een kleine 15 procent. Dat Tesla zich weigert te voegen naar de Zweedse goede manieren, is dan ook tegen het zere been van de hele vakbondsbeweging: het komt neer op een verwerping van het Zweedse arbeidsmarktmodel.

NOS
In de Noordse landen zijn veel meer werknemers lid van een vakbond dan in Nederland
Hier speelt mee dat ook Zweedse bedrijven de afgelopen tijd moeizame cao-onderhandelingen voerden met vakbonden. Streaminggigant Spotify liep afgelopen zomer weg van de onderhandelingstafel, terwijl betalingsplatform Klarna pas een cao afsloot toen er gedreigd werd met stakingen.

Door toe te geven aan Tesla, zo is de vrees, begeeft men zich straks op een hellend vlak: ook andere bedrijven kunnen dan in de verleiding komen om de vakbonden te omzeilen en geen cao's meer af te sluiten. Met dat doemscenario in het achterhoofd besluiten veel sectoren dus om zich aan te sluiten bij de staking.

Vrees voor Duitsland
Met meer dan een miljard euro in de oorlogskas, lijkt vakbond IF Metall voorlopig niet van plan de strijd te staken, al zijn er weinig signalen dat Tesla zal buigen voor de vakbond. Voor de autofabrikant is Zweden een relatief kleine afzetmarkt: de vijfde in Europa, na Noorwegen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Toch is het Amerikaanse bedrijf huiverig voor gevolgen van de staking: het risico bestaat dat de onrust overslaat naar de grotere afzetmarkten.

Met name voor Duitsland wordt gevreesd. Daar huist de grootste Tesla-fabriek, waar twee derde van Tesla's elektrische auto's bestemd voor de Europese markt van de band rolt. Werknemers zijn daar ontevreden over hun arbeidsomstandigheden, al verbiedt de Duitse wet solidariteitsacties zoals die in Denemarken. Wel sluiten steeds meer Duitse werknemers zich sinds de Zweedse stakingen bij de vakbond aan.

Het zal Tesla allemaal niet geruststellen: sinds deze week staat er een vacature online voor een lobbyist. Vereiste? "Een bewezen staat van dienst op het gebied van het doorvoeren van veranderingen in de regelgeving in Scandinavische landen."
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan het forum

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen bijlages zien, eigen onderwerpen starten en abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in